Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Προσπάθησαν να προκαλέσουν «θερμό επεισόδιο» οι Τούρκοι

Του Μανώλη Κυπραίου
Κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» αποφεύχθηκε την Δευτέρα «θερμό επεισόδιο» πάνω από τον ουρανό του Αιγαίου. Με προκλητικό τρόπο τουλάχιστον 36 τουρκικά μαχητικά, δέκα ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο από το βορρά έως τον νότο, εκμεταλλευόμενοι τη διενέργεια δύο αεροναυτικών ασκήσεων, την «Θαλασσόλυκο» (Deniz Kurtu) μεταξύ Λέσβου και Λήμνου και την «Εφές» (Efes). Σε όλες τις περιπτώσεις μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, F-16 και Mirage 2000 βρέθηκαν στις περιοχές όπου είχαν κυριολεκτικά εισβάλλει οι Τούρκοι και έδωσαν σε αρκετές περιπτώσεις σκληρές αερομαχίες κλειστού τύπου (dogfights) για να τους αναγκάσουν να φύγουν από την ελληνικό εναέριο χώρο.

Η προκλητικότερη όμως πράξη της τουρκικής αεροπορίας (Türk Hava Kuvvetleri), η οποία βάσει των κανόνων εμπλοκής θεωρείται «εχθρική ενέργεια», ήταν πως τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου της τουρκικής αεροπορίας, προσπάθησαν να «τυφλώσουν» τα ελληνικά μαχητικά (electronic measures) , τα οποία ενεργοποίησαν τα............


ηλεκτρονικά αντίμετρα (electronic counter-measures) για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ραντάρ και οι επικοινωνίες των ελλήνων χειριστών με τους συναδέλφους τους και τα επίγεια ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, έδωσε εντολή στους πιλότους μας κατά τη διάρκεια των εμπλοκών να υπάρξει αυτοσυγκράτηση, ενώ βρισκόταν σε «κόκκινο συναγερμό» έτσι ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο όπου οι Τούρκοι είχαν αποφασίσει κλιμάκωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι τούρκοι στρατιωτικοί όπως φαίνεται, προσπάθησαν να ελέγξουν το σύστημα άμυνας ηλεκτρονικού πολέμου των ελληνικών μαχητικών και την ανθεκτικότητά του στα αντίμετρα, κίνηση η οποία δεν είναι μόνο ασυνήθιστη αλλά και ύποπτη», όπως μας τόνισαν αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

Είναι καιρός τώρα, στρατιωτικοί και διπλωμάτες ανησυχούν πως λόγω της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας αλλά και των επερχόμενων εθνικών εκλογών τον ερχόμενο μήνα, οι τούρκοι στρατιωτικοί είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσουν «θερμό επεισόδιο» για να πλήξουν όχι μόνο τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και την Ελλάδα, σε διπλωματικό αλλά και οικονομικό επίπεδο, με κύριο στόχο τον τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου