Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ολοκληρωτισμός, στο όνομα του ανυπέρβλητου "μονόδρομου"

 
Όταν υποβιβάζουν τον "καλό μαθητή"
 
Ολοένα και χειροτερεύει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενώ η κυβέρνηση βιάζεται να υλοποιήσει δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το Μεσοπρόθεσμο. Και απουσιάζει από τις ευρωπαϊκές διεργασίες, που κρίνουν το μέλλον της χώρας.

Η υποβάθμιση της Πορτογαλίας από διεθνή οίκο επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν "καλοί μαθητές" που υλοποιούν τα νεοφιλελεύθερα μαθήματα και επιβραβεύονται, διότι τα μαθήματα αυτά βρίσκονται εκτός πραγματικότητας και οι αγορές κερδοσκοπούν με τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού.

Σε κάθε περίπτωση.............................
τα νεοφιλελεύθερα δόγματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε συνθήκες δημοκρατίας. Γι' αυτό η τρόικα, με πρωταγωνιστή χθες τον Όλι Ρεν, παρεμβαίνει ανοιχτά στην εσωτερική πολιτική ζωή και ζητεί "συναίνεση", δηλαδή δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων ότι θα εφαρμόσουν το ίδιο Πρόγραμμα.

Δεν πρόκειται μόνο για ωμή παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική ζωή. Είναι κάτι πιο επικίνδυνο: Αξιώνουν να παραιτηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις από την επιδίωξη να εφαρμόσουν ένα άλλο πολιτικό πρόγραμμα. Ολοκληρωτισμός, στο όνομα του ανυπέρβλητου "μονόδρομου", στη σύγχρονη εκδοχή του.

Η κυβέρνηση, με την υποτελή συμπεριφορά της, αποδεικνύεται αναχρονιστική. Ακολουθεί το σενάριο του "καλού μαθητή", αρνείται να βγάλει συμπεράσματα από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία ο καλός μαθητής δεν επιβραβεύεται, αλλά τιμωρείται -με νέα τοκογλυφικά επιτόκια για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, παρ' ότι αυτό θεωρείται μη διαχειρίσιμο.

Ο κ. Βενιζέλος πηγαίνει στο Βερολίνο ευπειθής, για να ικανοποιήσει τις ορέξεις των επίδοξων αγοραστών. Η κυβέρνηση δεν δίνει μάχη για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, για να υπάρξει μια ευρωπαϊκή ρύθμισή του. Δεν έχει ανάγκη την "εθνική συναίνεση" για να ξεπουλήσει τη χώρα και να βυθίσει την οικονομία.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου