Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Λ. Παπαδήμος: Αναλαμβάνω στην πιο δύσκολη στιγμή του τόπου – Η χώρα μπορεί να σωθεί εάν κάνουμε όσα υπογράψαμε


- Λ. Παπαδήμος: "Διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ" - Μοναδική η επιλογή η παραμονή στο ευρώ
- "Θα δούμε πώς θα γίνει" είπε ο κ. Παπαδήμος στους δημοσιογράφους για τις υπογραφές που ζητούν οι Βρυξέλλες
- Έκανε έκκληση στους δημοσίους υπαλλήλους να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό
- Αποκάλυψε ότι θα χρειαστούν νέες θυσίες, αλλά θα είναι δίκαια μοιρασμένες
- Πρώτη προτεραιότητα του Λ. Παπαδήμου η εκταμίευση της 6ης δόσης και η ανταλλαγή ομολόγων

Με την ομιλία του νέου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ξεκίνησαν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, όπου αναμένεται να πάρουμε μία πρώτη γεύση των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης.

Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι έχει απόλυτη συνείδηση για την ευθύνη και ευχαρίστησε τους αρχηγούς των τριών κομμάτων για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του. Δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση έχει έργο δύσκολο γιατί διακυβεύεται η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.



Όπως τόνισε οι σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Όπως είπε η κρίση έχει μετατραπεί σε κρίση πολιτική και κρίση εμπιστοσύνης του λαού, αλλά και των ευρωπαίων εταίρων στην ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, παρά τη μεγάλη πρόοδο.

Σχετικά με το έλλειμμα δήλωσε ότι θα "κάτσει" κοντά στο 9% στο τέλος του 2011 και σημείωσε πως ωστόσο το χρέος αυξάνεται γιατί δεν υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα. Μάλιστα, σημείωσε πως τα μέτρα, οι νέοι φόροι και η μείωση της κρατικής δαπάνης έχουν προκαλέσει μεγάλη ύφεση και αναταράξεις στην κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου προσδιορίζουν τις ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την περαιτέρω χρηματοδότηση του κράτους. Για το έργο της κυβέρνησης είπε ότι είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου, αλλά και όλες οι πολιτικές που συνδέονται με αυτές τις αποφάσεις.

Όπως τόνισε οι αποφάσεις αυτές αφορούν την πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας ύψος 130 δισ. ευρώ και το λεγόμενο κούρεμα του δημόσιου χρέους ύψους 50%, που όπως είπε θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. Εφόσον οι αποφάσεις ολοκληρωθούν, τότε η Ελλάδα θα μπορεί να ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον, αλλά ξεκαθάρισε πως το έργο της συγκεκριμένης ενέργειας είναι δυσανάλογο με τη χρονική διάρκεια αυτής της κυβέρνησης.

Πρώτη προτεραιότητα όπως είπε είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ η δεύτερη εκκρεμότητα είναι η συζήτηση με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα της δανειακής σύμβασης. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων και σημείωσε την αναγκαιότητα για διασφάλισει της ρευστότητας των τραπεζών.

Παράλληλα, δήλωσε ότι από τις βασικές προτεραιότητες είναι η γρήγορη εφαρμογή του νέου μισθολογίου, της εφεδρείας και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ έκανε λόγο για έμφαση στην αγορά εργασίας και τη βιωσιμότητα των ταμείων, αλλά και το άνοιγμα τωβν κλειστών επαγγελμάτων.

Iδιαίτερη σημασία για τον κ. Παπαδήμο είναι οι επενδύσεις, λέγοντας ότι 20 σχέδια επενδύσεων θα πραγματοποιηθούν με fast track και διευκρίνισε πως πρέπει να περιοριστεί δραστικά η κρατική σπατάλη και η κατάργηση φορέων που δεν έχουν αντικείμενο εργασίας.

Για την απονομή της δικαιοσύνης, δήλωσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και θα εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι λύσης των διαφορών, ενώ για την παιδεία έκανε λόγο για λαϊκή επιταγή η εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ.

Για το θέμα των γραπτών εγγυήσεων, δήλωσε πως είναι αίτημα της τρόικας η δέσμευση της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζοιυν και απλά αποτελεί μια εγγύηση που ζητούν οι λαοί των χωρών που θα δανείσουν την Ελλάδα, έτσι ώστε να μην υπάρχει φόβος ότι θα χάσουν τα χρήματά τους.

Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι η πορεία της χώρας για να βγει από την κρίση θα είναι ανηφορική και θα χρειαστούν και νέες θυσίες, σημειώνοντας όμως με νόημα πως αυτές οι θυσίες αυτή τη φορά θα πρέπει να δίκαια μοιρασμένες.

Η συνέχεια των δηλώσεων θα δοθεί την Τρίτη με δύο συνεδριάσεις καθώς και την Τετάρτη το πρωί, όταν και αναμένεται να τοποθετηθούν οι αρχηγοί των κομμάτων.

Το μεσημέρι προς απόγευμα της Τετάρτης με τη λήξη της συζήτησης θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία που θα δείξει αν η νέα κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα και τον κανονισμό της Βουλής η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης διεξάγεται τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας ωστόσο επήλθε μια αλλαγή έτσι ώστε να μη συμπέσει η διαδικασία με τυχόν επεισόδια εν όψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

Τη νέα κυβέρνηση θα στηρίξουν με την ψήφο τους εκτός από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα την καταψηφίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου