Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΗΠΑ: Χωρίς λύση στο θέμα της ονομασίας, δεν θα συζητηθεί ένταξη στο ΝΑΤΟ

Την αμερικανική θέση ότι χωρίς λύση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, δεν θα συζητηθεί η ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ, επανέλαβε ο Φίλιπ Ρίκερ, αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε στην Ουάσιγκτον για την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.



Χρησιμοποιώντας τον όρο «Μακεδονία», ο κ. Ρίκερ μίλησε για τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, διατυπώνοντας την άποψη ότι είναι ένα «σημαντικό βήμα» για να συζητήσουν τα θέματα που αντιμετωπίζουν με τους γείτονές τους και ως μέρος της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί και να παράγει κάποια αποτελέσματα.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις από τις ΗΠΑ, πριν την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, τον ερχόμενο Μάιο, ώστε η πΓΔΜ να καταστεί μέλος της Συμμαχίας, ο Αμερικανός αξιωματούχος, ανέφερε επαναλαμβάνοντας την επιθυμία της χώρας του, «να γίνει η χώρα αυτή πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», εκφράζοντας επίσης τη γνώμη ότι όλοι οι σύμμαχοι θα θέλουν να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη.
Στο σημείο αυτό εξέφρασε την επιθυμία να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν μια λύση στο θέμα της ονομασίας και σημείωσε ξανά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορούν να συνεχίσουν, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία μέσω του ΟΗΕ και με μεσολαβητή τον πρέσβη κ. Νίμιτς, ώστε να κινηθούν προς τα εμπρός.
Ο κ. Ρίκερ επισήμανε επίσης ότι έχουν δηλώσει από καιρό (οι ΗΠΑ) πως πιστεύουν ότι υπάρχει λύση σ' αυτή τη διαφορά, που μπορεί να βρεθεί αμοιβαία και να είναι ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές, και στη συνέχεια, όπως τόνισε, η Βορειοατλαντική Συμμαχία κατέστησε σαφές, πως θα επιτρέψει στην πΓΔΜ να λάβει πρόσκληση για ένταξη.
Τέλος, ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε και πάλι την ελπίδα ότι «τα δύο μέρη θα εργαστούν σκληρά για να κινηθούν προς τα εμπρός», σημειώνοντας ότι «είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των πολιτών των δύο χωρών, αλλά προς το συμφέρον της περιοχής και της συμμαχίας στο σύνολό της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου