Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Μεγαλώνει ο αριθμός των αστέγων στην Πάτρα


Μέχρι πριν από μερικούς μήνες οι άστεγοι της Πάτρας μετρούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει! Ο κοινωνικός τομέας του Δήμου γνωρίζει πως οι καταγεγραμμένοι άστεγοι στην πόλη είναι περίπου είκοσι άτομα, κυρίως με προβλήματα αλκοολισμού,όμως η πραγματικότητα μάλλον είναι διαφορετική. Οι....
νεόπτωχοι αυξάνονται καθημερινά και στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή και αρκετοί είναι ήδη χωρίς σπίτι και ακόμα περισσότεροι κινδυνεύουν να βρεθούν σε αυτή τη θέση μιας και η ανεργία και οι περικοπές του όποιου εισοδήματος έχει φέρει σε πολλές περιπτώσεις αδυναμία καταβολής του ενοικίου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Θεοχάρη Μασσαρά οι περισσότεροι άστεγοι αντιμετωπίζουν παράλληλα ψυχολογικά προβλήματα και εξαρτήσεις από ποτό ή ναρκωτικές ουσίες. Προβλέπει δε σημαντική αύξηση, ακόμα και διπλασιασμό των αστέγων στην Πάτρα, μιας και πολλοί άνθρωποι προστρέχουν ήδη στην υπηρεσία και ζητούν βοήθεια, προκειμένου να πληρώσουν τα ενοίκια που οφείλουν, με αποτέλεσμα να απειλούνται με έξωση. Και ο αριθμός αυτών των ατόμων αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Όπως δημοσιεύει το dete.gr, μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μόνο εβδομάδων ο φωτογραφικός φακός του «Κόσμου» κατέγραψε τρία περιστατικά αστέγων. Ενας στην στοά της οδού Κανακάρη, ένας κοντά στον πρώην σταθμό υποδοχής «Παναγιώτης Κανελλόπουλος» και έναν… μέσα στο ποτάμι του Γλαύκου! Ενας ακόμη άστεγος διαμένει… σε εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο στην περιοχή της Ομόνοιας. Από τις τέσσερις παραπάνω περιπτώσεις μόνο η τελευταία είναι καταγεγραμμένη στον Κοινωνικό Τομέα του Δήμου.

Την ίδια ώρα ο Δήμος καταβάλει προσπάθεια για τη δημιουργία μόνιμου χώρου φιλοξενίας αστέγων αν και το ζήτημα είναι να αλλάξουν οι συνθήκες που επικρατούν προκειμένου να μη διογκωθεί το πρόβλημα και δούμε και άλλες εικόνες ντροπής στην Ελλάδα του 2012.

Τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να καλούν, όσοι χρειάζονται βοήθεια ή όσοι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει πρόβλημα με αστέγους συνανθρώπους μας, είναι τα εξής: 2610 390960 (Κοινωνικός Οργανισμός), 6936 063116 και 6974 477683.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου